“Race naar de bodem van supermarkten is onethisch”

De prijzenslag tussen supermarkten gaat rechtstreeks ten koste van het inkomen van de primaire producent, de boer dus. Dat herhaalt Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche nog maar eens. Aanleiding is de gekelderde Colruyt-koers en de opgang van de Nederlandse prijsvechter Albert Heijn op de Belgische markt. De concurrentie zou de prijzen 10 procent kunnen doen dalen.

Dit stond er deze week op de website van VILT.
Piet Vanthemsche, voorzitter van Boerenbond, heeft het over de alsmaar dalende prijzen in de supermarkten, en de gevolgen hiervan.
Ikzelf ben geen welbespraakt, hoogopgeleid persoon. Ik ben een gewone jongen, opgegroeid tussen de bloemen, dieren en akkers. Maar ik weet verdomd goed waar het over gaat.

Supermarkten bieden tegen elkaar op met alsmaar grotere kortingen of lagere prijzen. Opvallend is dat die dalende prijzen telkens opnieuw van toepassing zijn op voedsel. En dan niet het voedsel uit de rayon met exotische producten… de kokosmelk en fajita’s blijven hun prijs houden. De prijskrakers zijn het witloof en de kippen, het kalfsvlees en de patatjes. Voedsel op onze Vlaamse, Waalse, Belgische akkers gekweekt, in onze stallen groot gebracht.
Ik kan er mij ongelooflijk hard aan storen als ik weer eens een spotje op de radio hoor van Carrefour waar het witloof aan €1,99 wordt aangeprezen EN er een 2de zakje van 800gr bij wordt gegeven.
De witlooftelers hebben het moeilijk… 1 kilo witloof forceren kost ongeveer 1 euro.  Op de veiling wordt het afgeklokt tussen 50 en 60 cent. De kweker krijgt voor 1,6kg dus 96 cent, de winkel vraagt er €1,99 voor maar de reële waarde is minstens €1,6 op de klok.
Ditzelfde verhaal, en erger, gaat over de hele lijn van zaken die hier op onze velden gekweekt worden…

Wat velen niet weten is dat achter quasi alles wat op onze borden terecht komen, er boeren zitten die hun werk doodgraag doen, die zorg dragen voor hun gewassen, dieren, en fier zijn op de producten die ze voort brengen.
Maar wat velen ook niet weten is dat die boeren, die er voor gezorgd hebben dat de gewassen mooie vruchten voortbrachten, de dieren gezond opgroeiden, veel kosten dragen, veel risico’s nemen en afhankelijk zijn van het weer, zelf geen inspraak hebben in de financiële opbrengst van hun eigen producten. Ze zijn afhankelijk van de prijzen op de klok, de prijzen op de markt, in het slachthuis.
En net die prijzen worden door de supermarkten, door de retailers alsmaar verder naar beneden gedwongen. Op het onethische af.

Respecteer de boeren, vermijdt prijzenslagen in de supermarkten.Koop, als je kan, rechtstreeks op de boerderij. Van producent naar consument.
Of ga eens langs op een boerenmarkt.

2 Replies to ““Race naar de bodem van supermarkten is onethisch””

  1. Boeren kunnen geen vuist maken, ze zijn compleet afhankelijk van de prijzen die de afnemers willen geven.
    En stel nu nog dat de Vlaamse of Belgische boeren een vuist maken, en weigeren aan ondermaatse prijzen te leveren, dan wordt onze markt binnen de kortste keren overspoelt door Nederlandse, Duitse, Spaanse, Italiaanse, Keniaanse, Ethioipische etc groenten, Amerikaans vlees etc etc…

Comments are closed.