Gegrilde zalm met avocadosalsa

Wanneer je lijf geplaagd gaat onder allerhande allergieën en intoleranties, dan wordt koken en eten een sleur. De lijst van wat wel mag is vele korter dan van wat niet mag…
Toen een lieve vriendin enkele keren over haar situatie had verteld, dacht ik dat ik wel wat receptjes voor haar in elkaar kon boksen. Receptjes die mooi binnen de lijnen van wat kan en mag vallen.
Gisteren maakte ik een eerste receptje, een heel simpel. Maar lekker, en ik was zeer blij toen ik zag dat ze na een 2de bord ook nog de restjes uit de potten ging vissen om ook die weg te werken.

Gegrilde zalm met avocadosalsa
Ingrediënten:

  •  zalmfilet met of zonder vel, volgens goesting
  • 1 avocado
  • een halve komkommer
  • olijfolie
  • azijn
  • peper & zout
  • dille

Bereiding:

Kruid de zalm met peper, zout en dille. Zet opzij terwijl je de avocadosalsa maakt.

Schil de avocado en snij hem in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de komkommer. Maak een vinaigrette van de olijfolie, azijn, peper en zout. (5 delen olijfolie, 1 deel azijn, peper en zout, proef eens, kruid bij indien nodig. De vinaigrette mag fris zurig zijn). Meng de avocado, komkommer en vinaigrette en zet opzij.

Gril de zalm. Omdat er bij het grillen geen vetstoffen gebruikt worden is dit handig bij intoleranties of allergieën.

Als de zalm gaar is, plaats je hem op een bord en strooi je er enkele lepels van de salsa over uit.
Als bijgerecht kan je rijst, quinoa of een mengsel van beiden serveren.

De salsa kan aangevuld worden met rode ui of sjalot voor een hartige variant of granaatappel voor een zoetere touch.